Ove godine Institut Plavi svijet obilježava Dan voda 22.03. i Dan Zemlje 22.04. organizacijom izložbe na otvorenom Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod nazivom „Raznolikost je bitna“. „Raznolikost je bitna“  putujuća je izložba nastala kao rezultat europskog  projekta iz Operativnog programa Adriatic IPA Cross Border Coorporation 2007- 2013 “Museumcoltour” (The Adriatic’s museums enrich curtural tourism).

Posjetitelji razgledaju izložbu

Izložba je postavljena na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Primorsko-goranske županije u periodu od 22.03. – 01.05. 2018. Prigodom otvaranja izložbe i povodom Dana voda na rivi u Malom Lošinju edukacijski tim Instituta Plavi svijet organizirao je radionice o biološkoj raznolikosti za učenike OŠ Maria Martinolića.

Radionica o bioraznolikosti

Ovom  izložbom kustosi Prirodoslovnog muzeja Rijeka nastojali su odgovoriti na nekoliko važnih pitanja kao što su: “Što je bioraznolikost?”, “Zašto je ona važna?”, “Kroz što je sve prošao život na Zemlji do danas?”,  “Što prijeti bioraznolikosti?”, te “Što ja mogu učiniti?”.  Bioraznolikost je termin koji se danas koristi vrlo često. Svi su zasigurno čuli za njega, mnogi vjerojatno znaju što on znači, ali premalo njih razumije njegovu važnost. “Raznolikost je bitna”, putujuca je izložba koja vas provodi turbulentnom prošlošću planeta Zemlje, prikazuje vam njenu dinamičnu i kompleksnu sadašnjost te vas vodi u budućnost u kojoj konačno odredište, birate sami! Izložbom vas provode dva kustosa pripravnika; Sharky i Dinko. A zašto baš njih dvojica, te odgovore i pojašnjenja na prethodno spomenuta pitanja i iznesene činjenice pronalazite na panoima ove izložbe prateći slijed slova jer bioDIVERSITY MATTERS!

Djeca daju izjave o izložbi

Izložba  “Raznolikost je bitna” u velikoj je konkurenciji 2015. godine na Skupštini WAZA-e (World Association of Zoos and Aquariums) polučila nagradu “Biodiversity is Us Implementation Award”. Iste godine izložba je dobila i  godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za pedagoško-edukacijski program.