S dolaskom ljeta i porastom broja kupača na moru, sve češće nam pristižu snimke „druženja” s dobrim dupinom Bobijem. Bobi je samotni dupin koji vrlo često prilazi ljudima dopuštajući bliski kontakt u potrazi za društvenom interakcijom. Njegovo ponašanje nije uobičajeno za ovu vrstu.Ipak, diljem svijeta su zabilježeni brojni slični slučajevi samotnih dupina. Uzrok ovakvog ponašanja još uvijek nije u potpunosti razjašnjen.

Nađete li se u blizini Bobija trebate imati na umu nekoliko važnih činjenica:

  1. prisutnost brojnih kupača u blizini životinje može biti uzrok stresa za životinju
  2. privikavanje na neposrednu blizinu ljudi povećava vjerojatnost susreta s osobama koje nisu dobronamjerne prema dupinu i mogu ga namjerno ozlijediti
  3. dupin može slučajno stradati uslijed sudara s brodicama i propelerima
  4. interakcija dupina s ljudima može dovesti do međusobnog prijenosa bolesti
  5. dupini su velike životinje koje vas mogu ozlijediti. Diranje i povlačenje dupina, okruživanje ljudima ili brodicama, pljuskanje po površini i slično može izazvati agresiju ili neočekivano ponašanje dupina. Samotni dupini su u brojnim slučajevima, nakon više godina boravka u blizini ljudi, iskazali agresivno ponašanje koje je rezultiralo teškim i po život opasnim ozljedama, čak i sa smrtnim posljedicama!

Molimo vas da u prisutnosti Bobija i drugih dobrih dupina pokažete poštovanje prema velikoj, izuzetno snažnoj i divljoj životinji koja je pred vama. Promatrajte ih sa udaljenosti koja neće dovesti u pitanje vašu sigurnost kao ni dobrobit dupina. Posebice pozivamo sve roditelje da ne dozvoljavaju djeci plivanje u blizini Bobija jer on nije bezopasna igračka!

Uživajte u činjenici da se dobri dupini još uvijek mogu vidjeti u Jadranskom moru i pomozite nam u nastojanju da tako ostane i u budućnosti!

Više o Bobiju i samotnim dupinima već smo pisali na našoj Internet stranici – pročitajte

Više o tome zašto ne treba plivati s dupinima, zašto ne treba hraniti dupine i kako se ponašati u blizini dupina

Pozivamo vas da nam vlastita opažanja dobrih dupina i drugih morskih organizama dojavite putem aplikacije za pametne telefone „Marine Partnership” koju možete preuzeti ovdje

Ovdje možete pogledati DOKUMENTARNI FILM O NAPADIMA SOLITARNIH DUPINA