U organizaciji Odjela za biološku raznolikost Sveučilišta Primorska (Slovenija), u suradnji s Institutom za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, od 16.-19. listopada 2018. godine u Poreču je održana 6. Mediteranska konferencija o morskim kornjačama. Konferencija je okupila oko 170 sudionika s područja Sredozemlja, ali i cijelog svijeta koje povezuje zajednički cilj: očuvanje morskih kornjača i okoliša u kojem žive.

Tema konferencije bila je „ Izgradnja sinergije“ odnosno zajedničkog djelovanja, ugostivši  istaknute kolege koji rade na području zaštite različitih taksonomskih skupina (morski sisavci, ribe hrskavičnjače ili morske ptice) sa zajedničkim ciljem: održavanjem zdravog morskog ekosustava. Oralne i poster prezentacije podijeljene su u pet tematskih sesija: Populacijska biologija i ekologija, Rasprostranjenost i kretanje u moru, Očuvanje i praćenje, Zdravlje i oporavak, Prijetnje. Drugi dan konferencije na rasporedu je bila radionica “Čija bioraznolikost, čija vrijednost? Suradnja s dionicima i razumijevanje njihovih percepcija” u organizaciji dr.sc. Petera Mackelwortha (direktora programa zaštite IPS), prof. Jelene Basta (direktorice obrazovnog programa IPS) i dr. sc. Draška Holcera (predsjednika IPS). Konferencija je zaključena terenskim izletom i promocijom novih GPS GSM odašiljača za praćenje morskih kornjača.

Konferenciju su podržali i Hrvatski prirodoslovni muzej – HPM, SPA RAC, Bernska konvencija: Očuvanje europske bioraznolikosti i specijalizirana skupina IUCN-a za morske kornjače.