Program jubilarnog 30. Dan dupina, 01. srpnja, započeo je u jutarnjim satima puštanjem morske kornjače Saturn u more. Nakon višemjesečnog boravka u Oporavilištu za morske kornjače Instituta Plavi svijet, Saturn je posljednjih mjesec dana oporavka boravio u vanjskom bazenu za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije postavljenom u lošinjskom akvatoriju u sklopu aktivnosti projekta „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“. Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

U povodu 30. Dana dupina Lošinjski edukacijski centar predstavio je novi sadržaj – koncept virtualne stvarnosti ‘Dupini i podvodna buka’ koji će od sada biti dostupan svim našim posjetiteljima te im  skrenuti pozornost na negativan utjecaj podvodne buke na dupine, ali i ostale morske organizme. Ovaj  interaktivni edukativni sadržaj razvijen je kao dio projekta „Novi pogled na lošinjsko podmorje“ financiranog  sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.1. „Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima“ lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a „Vela vrata“.

 

U večernjem dijelu programa koji je tradicionalno namijenjen najmlađima, u parku iza zvonika crkve sv. Antuna u Velom Lošinju ove godine sudjelovalo je stotinjak mališana za koje je organizirana igra  “Potraga za skrivenim blagom” i likovna radionica oslikavanja platnenih torbi. Park smo za ovu prigodu ukrasili izložbom likovnih radova i platnenih torbi koje su oslikali učenici OŠ M. Martinolić tijekom radionica u okviru projekta „Čisti otok, čisto more“ koji je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Dok su djeca bila zaokupljena spomenutim aktivnostima, roditeljima smo predstavili projekt LIFE Delfi te ih pozvali da svoja opažanja morskih sisavaca na moru dojave putem aplikacije za građansku znanost Marine Ranger i time pomognu istraživačima u njihovu radu. Za kraj prvog dana programa u kino sali Veli Lošinj organiziran je Pub quiz o moru na kojem je sudjelovalo osam peteročlanih ekipa koji su svoje znanje o morskim temama iskušavali do kasnih noćnih sati.

Kako i priliči velikom jubileju, program 30. Dana dupina produžen je i na idući dan, 02. srpnja kada je na rivi u Velom Lošinju ispred ribarnice održan koncert benda Koma atmosfera. Sigurni smo da će dvjestotinjak posjetitelja ovog događanja pamtiti 30. Dan dupina po dobroj zabavi.

 

Ovaj bogati program ne bi bio moguć bez pokrovitelja kojima se ovim putem zahvaljujemo na potpori. Stoga, veliko hvala TZ Mali Lošinj, Gradu Malom Lošinju, BioBazi i podršci lokalne zajednice koja je na razne načine pomogla u organizaciji i osmišljavanju ovogodišnjeg programa: MO Veli Lošinj, udruzi Relive, slastičarnici Moby Dick, restoranu Marina.

Događaj ’30. Dana dupina’ uvršten je u program ‘European Maritime Day in My Country’ – #EMDinMyCountry .