S veseljem smo obilježili 29. Dan dupina! Deseta je to godina otkad se ova tradicionalna manifestacija obilježava upravo 1. srpnja.

U parku iza crkve Sv. Antuna Opata u Velom Lošinju organizirana je prezentacija aktualnih projekata Instituta Plavi svijet. Okupljeni su imali priliku saznati novosti iz Jadranskog projekta dupin, dugogodišnjeg znanstvenog istraživanja dobrih dupina u Jadranskom moru. Nadalje, predstavljen je projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju“ sufinanciran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija Europskih strukturnih i investicijskih fondova (KK.06.5.2.04.0004), kao i projekti LIFE EUROTURTLES (Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije) i LIFE DELFI (Smanjenje interakcije s ribarstvom) koji se provode uz podršku LIFE financijskog instrumenta EU te projekt SOUNDSCAPE sufinanciran kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukoliko nam se niste imali priliku pridružiti, više o našim projektima saznajte na našoj web stranici.

Istovremeno su se odvijale likovne radionice za djecu, uključujući oslikavanje pločnika i naplavina morskim motivima. Djeca okupljena u osam grupa s jednakim su žarom kao i svake godine sudjelovala u tradicionalnoj igri „Potraga za skrivenim blagom“. U trenutku u kojem na snagu stupa zabrana prodaje jednokratne plastike, posebnu je pozornost privuklo oslikavanje platnenih torbi čijom upotrebom potičemo na smanjenje upotrebe plastike te odgovorno ponašanje prema okolišu. Zahvaljujemo tvrtki Kanpak koja nam je donirala platnene torbe za ovaj događaj.

S namjerom aktivnog uključivanja odraslih u Dan dupina, za završnicu je osmišljen danas izrazito popularan i posjećen pub kviz. Tako je Lošinjski edukacijski centar o moru u večernjim satima postao poprište nadmetanja znanjem o morskoj tematici.

Naposljetku, zahvaljujemo Društvu istraživača mora – 20 000 milja koje je ovogodišnji program Dana dupina obogatilo gostujućom izložbom podvodnih fotografija „Svjetlo i tama na morskom putu“.