Ovoga vikenda proslavit ćemo jubilarni 25. Dan dupina! Također, Institut Plavi svijet ove godine ujedno obilježava i 30 godina Jadranskog projekta dupin. Za tu posebnu prigodu pripremamo čak 2 dana zanimljivih događanja kojima želimo istaknuti dugovječnost našeg rada na istraživanju i zaštiti dupina i čitavog morskog okoliša.

Prvog dana proslave, u petak 30. lipnja, u Lošinjskom edukacijskom centru o moru svim zainteresiranima predstavit ćemo rad Instituta Plavi svijet putem predavanja o Jadranskom projektu dupin, Morskim kornjačama i provedbi projekta LIFE Euroturtles te retrospektivom proteklih 25 Dana dupina. Iste večeri, predstavit ćemo izložbu dizajnerskog nakita od recikliranih materijala autora Nenada Robana te klupu Ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru koju su u tehnici mozaika kao poklon za 25. Dan dupina za nas izradili prijatelji iz Centra za zdravo odrastanje „Idem i ja“. Prvu večer završit ćemo filmskom večeri u našem Centru – projekcijom dokumentarnih filmova i video materijala Instituta Plavi svijet.

U subotu, 01. srpnja, već tradicionalno proslava će biti u znaku zabave, umjetnosti i sporta. Ove godine ugostiti ćemo čak tri izložbe likovnih radova – izložba dječjih crteža, izložba učenika Škole primijenjene umjetnosti iz Zagreba te izložba Umjetničke zbirke Instituta Plavi svijet. Također, kao i svake godine biti će organizirana edukativna igra za djecu „Potraga za skrivenim blagom“ i likovne radionice za djecu te po prvi puta igraonica pod nazivom „Zapostavljene igre“. U popodnevnim satima očekuje nas još jedno plivačko natjecanje te vaterpolo turnir u uvali Rovenska.

Kako se radi o projektu i manifestaciji koje su dale značajan doprinos u razvoju lokalne zajednice, želja nam je na neki način ostaviti „pečat“ na području Grada Malog Lošinja te na 25. Dan dupina u suradnji sa suvremenim umjetnikom Slavenom Kosanovićem Lunarom organiziramo oslikavanje bočnog zida fasade DV Cvrčak u Malom Lošinju.

Vrhunac proslave 25. Dana dupina predstavljanje je Umjetniče zbirke Instituta Plavi svijet u Lošinjskom edukacijskom centru o moru. Zbirku čine radovi osmero renomiranih likovnih umjetnika Tomislava Buntaka, Vice Tomasovića, Zdenka Bašića, Andree Resner, Vojina Hraste, Slavena Kosanovića Lunara, Sebastijana Dračića i Vendi Vernić koji su prepoznali vrijednost rada Instituta Plavi svijet te odlučili donirati svoje radove na temu mora kao potporu našem radu i poklon u povodu 25. Dana dupina. Radovi su u obliku grafika tiskani u ograničenoj seriji komada i biti će u prodaji kako bi se prikupila sredstva za rad Instituta Plavi svijet. Ovaj jedinstveni koncept sinergije umjetnosti i znanstvenih istraživanja predstavljen je javnosti na izložbama u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i u Galeriji umjetnina u Splitu gdje je dobio izuzetne pohvale.

Završnicu proslave 25. Dana dupina uveličat će koncert Rundek Cargo Tria na trgu ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru.

Vjerujemo kako će među spomenutim aktivnostima svatko pronaći  ponešto za sebe te da ćete nam se pridružiti u velikom broju!

Institut Plavi svijet