Institut Plavi svijet proslavio je u petak, 01.07.2016., 24. Dan dupina koji se održao pod pokroviteljstvom Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Malog Lošinja i Primorsko-goranske županije.

Program je  započeo u jutarnjim satima ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru u Velom Lošinju gdje se okupilo 15-tak mališana vrtićkog i predškolskog uzrasta. Za okupljene mališane organizirali smo likovne radionice u kojima su kreativno i na sebi svojstven način oslikavali modele dupina i ostalih stanovnika mora. U poslijepodnevnim satima u uvali Rovenska održano je natjecanje u plivanju u kojem je sudjelovalo 14 djece te vaterpolo utakmica. U ženskoj kategoriji plivačkog natjecanja pobijedu je odnijela Dijana Bonić, a u muškoj Fran Škarica, dok je igra između ekipa „Morski psi“ i „Dupini“ završila izjednačenim rezultatom.

U kasno popodnevnim satima ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru u Velom Lošinju organizirane su likovne radionice za najmlađe posjetitelje Dana dupina. Istovremeno, 64 natjecatelja školskog uzrasta podijeljenih u 8 ekipa krenulo je s kartama Velog Lošinja u već tradicionalnu, uzbudljivu igru “Potraga za skrivenim blagom”. Kako bi odgonetnuli skriveno blago timovi su morali ispuniti 9 zadataka. Zadaci su bili raznoliki pa su se tako ekipe natjecale u kvizu znanja, pamćenju morskih životinja, prepoznavanju dupina na temelju ožiljaka na njihovim leđnim perajama, igri snalaženja u labirintu, crtanju zadanih pojmova i ostalom. Osim zadataka, na svakoj postaji bili su skriveni i dodatni  tragovi s raznim zagonetkama. Najveći broj bodova osvojila je ekipa „Vatreni“ iz Velog Lošinja. Nagrada za osvojeno prvo mjesto bio je izlet „Promatranje dupina“ na koji su „Vatreni“ krenuli u subotu ujutro nakon Dana dupina.

U večernjim satima proglasili smo i pobjednika foto natječaja „Osluškuj more“.  Od četrdeset dospjelih fotografija, najkreativnijom je proglašena fotografija Jaz Harker iz Keswicka, Engleska, drugo mjesto pripalo je Tihani Goričnik iz Zagreba, a treće mjesto i nagradu za umjetnički dojam osvojila je Ankica Cvek iz Pule. Pobjedničke fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici www.facebook.com/blueworldinstitute .

Nakon proglašenja pobjednika svih natjecanja i uručenja nagrada natjecateljima, održana je pretpremijera novog edukacijskog dokumentarnog filma Instituta Plavi svijet.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima i posjetiteljima što su nam se pridružili na obilježavanju još jednog Dana dupina.