Dan dupina je 01.07.2012 obilježio svoju 20-tu obljetnicu. Već u jutarnjim satima Veli Lošinj ispunilo je šarenilo boja postavljanjem izložbe dječjih radova koji su nam pristigli iz cijele Hrvatske. Ponovno nas je iznenadilo mnoštvo različitih tehnika crtanja te materijala korištenih za prikazivanje morskih motiva. One najbolje smo i nagradili. Treće mjesto osvojio je rad Lene Kunda iz Malog Lošinja, pod nazivom „More” izrađen od vrlo zanimljivih materijala. Drugo mjesto pripalo je Karli Drpić iz Oš „Gripe” iz Splita, dok je prvo mjesto zaslužio rad Dorotee Brusić Oš „Fran Krsto Frankopan” iz Krka.

Poslijepodne se nastavilo sa zabavnom likovnom radionicom u kojoj su mališani pokazali svoju kreativnost bojama za crtanje po tijelu, robi i papiru, kredama, masnim bojama te oblikovanjem plastelina. Oni malo stariji pokazali su svoje znanje i vještine u igri „Potraga za skrivenim blagom” koja je ove godine bila jako uzbudljiva i napeta. Najbolji i najbrži tim bio je Karate Klub Student 1, dok su nakon njega slijedile Loptice, a potom Teniski Klub Winner.

Kako bi se nastavila tradicija i ove se godine održao turnir u vaterpolu u kojem se najizdržljivija i najvještija pokazala ekipa Manekeni. Samo pobjedu manje od Manekenaostvarili su Muljatori, dok su treće mjesto osvojili Carevi.

U večernjim satima održala se video projekcija o dupinima Lošinjskog akvatorija, a potom je slijedio dokumentarni film „Otvoreno more”.

U čast 20-te obljetnice održavanja ove manifestacije, prisjetili smo se i njenih samih početaka. Davne 1993. godine Dan dupina uključivao je organizirano predavanje o istraživanju dobrih dupina u Lošinjskom akvatoriju te izložbu fotografija dupina s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zastite cresko – lošinjskih dupina i njihovog okolisa. Ovom prilikom se zahvaljujemo gospođi Neni Nosalj-Peršić, koja je organizirala i osmislila Prvi Dan Dupina i na taj način omogućila da generacije djece odrastu zabavljajući se učeći o moru i dupinima.