Institut Plavi svijet je 2003. godine otvorio Lošinjski edukacijski centar o moru (LMEC) u Velom Lošinju – prvi centar ovakve namjene na istočnoj obali Jadranskog mora. Centar je od otvaranja postao turistička atrakcija i glavni edukacijski centar o moru u regiji. Iako ima površinu od samo 160 m2 koja je temeljito rekonstruirana prije otvaranja, zgrada datira iz 1826. godine pa postoje mnogi nerješivi problemi povezani sa starosti objekta. Nedostatak prostora postao je značajan ograničavajući faktor s obzirom da broj zaposlenika, volontera i studenata odnosno aktivnosti koje se provode s godinama raste. LMEC je središnja točka za prezentaciju rada Instituta Plavi svijet, a postao je turistička atrakcija i edukacijska jezgra u regiji. U centru se postavljaju stalne i povremene izložbe kao i interaktivne multimedijske prezentacije. Redovito se održavaju radionice i predavanja za posjetioce raznolike tematike i usmjerene na sve dobne skupine. Institut Plavi svijet kontinuirano nastoji poboljšati i osvježiti program s najnovijim znanstvenim saznanjima i sadržajem.

Otvaranje Lošinjskog edukacijskog centra o moru

Lošinjski edukacijski centar o moru je do sada vrlo dobro ispunjavao svoju edukacijsku ulogu i ulogu podizanja svijesti javnosti. Imao je važnu ulogu u javnom životu pa je tako od otvaranja kroz ovaj skromni prostor prošlo preko 140.000 posjetitelja, 500 školskih skupina, mnogobrojne organizirane turističke skupine, a održane su i nebrojene međunarodne konferencije, profesionalni sastanci, radionice i radne skupine. Centar se čak našao i u središtu pozornosti javnosti kada je uživo emitiran prijenos na nacionalnoj televiziji. Primarna je turistička atrakcija na otoku i nudi mogućnosti za zaposlenje, za praksu ili volontiranje. Pruža podršku edukativnim programima na sveučilišnoj razini, omogućuje ljudima da se na otok vrate radi zaposlenja i jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija na otoku. Redovito se pojavljuje u člancima u novinama i magazinima, kao i na stotinama internetskih stranica, radio intervjua i televizijskih programa, uključujući vijesti u glavnim terminima i TV magazinima. Lošinjski edukacijski centar o moru 2004. godine posjetio je tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Lošinjski edukacijski centar o moru

Iako je 2003. godine renoviran, strukturni elementi zgrade potječu iz 1826. godine, oronuli su i izloženi su vlazi. Posljednjih godina centar je postao premalen kako bi učinkovito služio rastućem broju posjetitelja i aktivnosti, uključujući osoblje Instituta Plavi svijet, istraživače, studente i volontere. U proljeće 2010. godine Institut Plavi svijet predstavio je plan za osnivanje novog Muzeja znanosti o moru predstavnicima Grada Malog Lošinja, tražeći njihovu podršku u razvoju projekta i izgradnji novog prostora. Nakon što smo dobili financijsku potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske, izradili smo inicijalno arhitektonsko rješenje jedinstvene zgrade na hrvatskim otocima koja je primjer održive arhitekture.

Kako nas pronaći:

Lošinjski edukacijski centar o moru nalazi se u centru Velog Lošinja koji je udaljen oko deset minuta hoda od autobusne postaje.

Pronađite nas na Google Maps-u!

Za sve dodatne informacije, detaljna objašnjenja predavanja i radionica kao i za rezerviranje grupnih posjeta i sudjelovanje u programima, kontaktirajte nas na:

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora

Lošinjski edukacijski centar o moru
Kaštel 24
51551 Veli Lošinj
Hrvatska
Telefon:
+ 385 51 604 666
Fax: + 385 51 604 668
www.plavi-svijet.org
info@blue-world.org