Javnost dupine većinom doživljava kao divlje životinje u potrazi za pažnjom i prijateljskom interakcijom. Jedinke u zatočeništvu uspostavljaju naizgled bliske odnose sa svojim trenerima, istovremeno izvodeći kojekakve zabavne i uzbudljive vratolomije. Neki su čak uključeni i u obrazovne odnosno terapeutske programe s ciljem pružanja pomoći bolesnim ljudima. Sve ovo zasigurno znači da bi trebali objeručke prihvatiti priliku da zaplivamo sa ovim veličanstvenim životinjama, zar ne? Pa, ne baš…evo zašto:

  • Pokušaji da nekome omogućite iskustvo plivanja u blizini skupine dupina, nesmotrenim upravljanjem brodicom vrlo lako se mogu pretvoriti u obično uznemiravanje. Zapamtite da se dupini kroz vodu kreću puno brže od bilo koje osobe. Pogled iz veće blizine nećete doživjeti ako proganjate životinje!
  • Uspijete li se dovoljno približiti, imajte na umu da se nalazite u okolnostima koje su nesigurne kako za Vas tako i za životinje. Dupini su divlje, nepredvidive životinje kojima trebate prilaziti sa poštovanjem. Zabilježeni su slučajevi u kojima su plivači bili prisiljeni potražiti pomoć liječnika zbog udaraca ili ugriza zadobivenih uslijed ovakvih interakcija.
  • Nemojte pogrešno protumačiti znatiželju dupina koji će se ponekad zainteresirati za plivače u blizini. Ovo nije prijateljsko ponašanje već prvenstveno potreba da se istraži strano tijelo uronjeno u njihov okoliš. Pokušajima da plivanjem uz skupinu zadobijete pažnju tjerate životinje da napuste trenutne aktivnosti i remetite njihovo prirodno ponašanje.
  • Približavanje dupinima u prirodi u određenoj mjeri predstavlja uznemiravanje, čak i u slučaju da ne plivate uz njih. Moguće je da prekidate važne aktivnosti kao što su odmor, hranjenje ili druženje. Možda ćete svojim prisustvom u bijeg natjerati životinje kojima je potreban odmor. Ubrzanim kretanjem će trošiti dragocjenu energiju, a često će biti prisiljene premjestiti se u nepovoljno područje gdje će biti podložne još većem stresu. Mladunci mogu biti izloženi velikom naporu kako bi držali korak sa skupinom u slučaju da potjera potraje.
  • Opetovana prisutnost plivača s vremenom može umanjiti strah prema ljudima. Povećat će se vjerojatnost sudara životinja sa brodovima ili zapetljavanja u ribolovni pribor, ali i mogućnost namjernog uznemiravanja jer će životinje češće i manje oprezno prilaziti brodovima.
  • Dupini su sisavci, kao i ljudi. Iako morska voda djeluje kao sredstvo za dezinfekciju, prijenos bolesti putem interakcije sa ovim životinjama je moguć. Plivanje sa dupinima može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi, ali i životinja.
  • I u konačnici, plivanje s dupinima predstavlja uznemiravanje – ne želite zaraditi kaznu.