Ulješure (Physeter macrocephalus) opažene uz hrvatsku obalu nasukale su se pored mjesta Vasto u Italiji.

 

Skupina ulješura čija opažanja smo nekoliko dana pratili uz hrvatsku obalu, danas, 12.9.2014. u jutro pronađena je nasukana na plaži Punta Penna u mjestu Vasto (Chieti). Organizaciju spašavanja odmah je pokrenula talijanska Obalna straža uz pomoć brojnih volontera. Operaciju koordinira skupina za izvanredna stanja i spašavanje kitova Ministarstva okoliša Italije.

Podsjetimo se, prvo opažanje ove skupine ulješura u Jadranu bilo je 7.9.2014. u blizini svjetionika Stončica pored Visa. Na snimci smo identificirali ukupno 6-7 životinja. Nakon objave u medijima, dobili smo informaciju kako je skupina tijekom večeri 8.9.2014. viđena u području Oliba i Dugog otoka. Konačno, 9.9.2014. oko podne šibenski pomorski policajci snimi li su ih kod otoka Zmajana. Popodne istog dana viđeni su kod Grebaštice, te navečer u blizini otoka Žuta.

Informacije o kretanju do prije tri dana ukazuju kako su životinje tražile izlaz iz labirinta naših sjeverno dalmatinskih otoka, te su napustile naše područje i krenule uz talijansku obalu prema Otrantu. Na žalost, naše upozorenje javnosti kako se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina te im u Jadranu prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanje, pokazalo se točnim jer je skupina od sedam ulješura danas pronađena nasukana na plaži u Vastu.

Prema informacijama koje nam je proslijedio naš kolega, dr. Sandro Mazzariol sa Sveučilišta u Padovi, koordinator skupine za izvanredna stanja i spašavanje kitova u Italiji, tri životinje su uginule a četiri su uspješno vraćene u more. Detalje o samom sastavu skupine i veličinama životinja te koje su životinje spašene saznat ćemo naknadno. Također, prema fotografijama nasukanih životinja kolege u Grčkoj će pokušati identificirati životinje kako bi saznali od kuda su točno došle te hoće li ih ponovo vidjeti žive i zdrave. Ovo je prva uspješno izvedena akcija spašavanja ulješura u Jadranu, iako sve do izlaska iz Jadrana postoji mogućnost ponovnog nasukavanja. Za razliku od toga, 11.12.2009. prilikom nasukavanja sedam ulješura u blizini grada Vieste (poluotok Gargano), sve životinje su uginule.

Institut Plavi svijet u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode te još 11 partnera iz Jadranske regije u okviru projekta „NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu“ kojeg financira IPA Jadranski program EU, razvija proceduru za hitno spašavanje kitova, dupina i drugih ugroženih morskih kralješnjaka u Jadranu. Ovakvi slučajevi svaki puta dodatno naglašavaju potrebu za izradom procedure te koordinacijom i suradnjom na nivou regije. Također, pojavljivanje dupina ulovljenih u mreže, samotni dupini koji se približavaju kupačima te posebice teško ozlijeđene životinje (sjetimo se dupina Bojana pogođenog harpunom podvodne puške ili dupina Košare koji već treću godinu živi sa komadima mreže urezanim u tijelo, peraje i usta) ukazuju kako je zbog dobrobiti životinja i zaštite vrsta potrebno oformiti sličan tim i u Hrvatskoj.

Na kraju, nadamo se da će ove četiri preživjele jedinke unatoč stresu i šoku koji su preživjele, ipak naći siguran put prema Jonskom moru.

Zahvaljujemo se još jednom medijima i građanima na iskazanom interesu i suradnji. Vjerujemo kako je ovom akcijom dodatno senzibilizirana hrvatska javnost o ugroženosti velikih morskih kralješnjaka te potrebi njihove zaštite. Pozivamo stoga građane da nam svoja buduća opažanja morskih sisavaca i drugih morskih kralješnjaka dojave putem interneta na adresi http://www.plavi-svijet.org/vidjeli_ste_dupine/, emailom na info@plavi-svijet.org ili telefonom na 051 604666

 

Hvala na pomoći i suradnji!