Od 26. do 29. studenog održati će se treći po redu sastanak projekta “SOUNDSCAPE: Zvučni okoliš sjevernog Jadrana i njegov utjecaj na morske biološke resurse” financiranog od EU programa prekogranične suradnje Interreg Italy-Croatia, u Institutu CNR-ISMAR u Veneciji.

Sjeverno jadransko more je područje koje je pod snažnim utjecajem povećanja pomorskog prometa, turizma i iskorištavanja resursa, iako ima vrlo osjetljivu biološku raznolikost. Sve ove antropogene aktivnosti uključuju, između ostalog, značajno povećanje zagađenja podvodnom bukom.

Glavni cilj projekta je monitoring zagađenja podvodnom bukom pozicioniranjem hidrofona u području sjevernog Jadrana u Italiji i Hrvatskoj, utvrditi utjecaj na morske organizme (posebno ribe, kitovi i kornjače) te razviti plan za ublažavanje problema. Prva dva dana sastanka (26. i 27. studenog) biti će posvećena obuci talijanskih i hrvatskih partnera (Institut za oceanografiju i ribarstvo IZOR iz Splita, Institut za morske znanosti CNR-ISMAR iz Venecije, Institut Plavi Svijet sa Lošinja, Udruga Cetacea CF iz Riccione, Agencija za zaštitu okoliša Friuli Venezia Giulia, REM regije ARPA-FVG Marche, Ministarstvo zaštite okliša i energetike MEE, Nastavni zavod za javno zdravstvo TIPH iz Rijeke), koji će se baviti pozicioniranjem hidrofona i obradom podataka. Tijekom zadnja dva dana biti će održan sastanak Odbora za praćenje i upravljanje sa svim partnerima. Projekt će trajati 2,5 godine, a uključivati će i komuniciranje sa javnošću kako bi se podigla svijest javnosti o problemu zagađenja podvodnom bukom, o kojem se još uvijek mnogo toga ne zna.