Dana 17. kolovoza 2015. godine u 20:00 sati Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora pustiti će u more morsku kornjaču zvanu Viktorija s plaže Borik u Malom Lošinju. Viktoriju je 5. kolovoza donijela Pomorska policija nakon što su je talijanski turisti pronašli kako pluta na površini mora kod otoka Unije jer nije bila u mogućnosti zaroniti.

Nadležni veterinar je promatrao Viktoriju nekoliko dana u Oporavilištu za morske kornjače smještenom u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju gdje se kornjača brzo oporavljala unatoč pronađenim komadićima plastike u izmetu. Plastika u moru postaje gorući ekološki problem s obzirom na činjenicu da su potrebna desetljeća kako bi se razgradila, a čini oko 60-80% ukupnog otpada u moru. Kako bi vam bolje dočarali tu činjenicu procijenjeno je da po kvadratnom kilometru mora pluta oko 13 000 komada plastike. Preliminarna istraživanja u Sredozemnom moru ukazala su da oko 205 biliona mikro-čestica plastičnog otpada pluta u vodenom stupcu na dubini do oko 10-15 cm. Plastika ne predstavlja opasnost samo u fizičkom smislu nego i onom toksičnom s obzirom da u sebi sadrži toksične tvari koje se otpuštaju u okoliš prilikom razgradnje.  Smatra se kako kod trećine morskih kornjača u Jadranskom moru možemo pronaći komade plastike u probavnom traktu.

Vrsta glavata želva (Caretta caretta) boravi u Jadranskom moru tijekom cijele godine. Gnijezdi se na plažama Grčke, Turske i Cipra. Nakon što se izlegu, mlade kornjače plivaju prema otvorenom moru gdje dočekaju odraslu dob. Tijekom razvoja ulaze u Jadran, a područje sjevernog dijela Jadrana vrlo je važno za takozvanu bentičku fazu njihovog životnog ciklusa te predstavlja ključno stanište glavatih želvi. Kornjače tada prelaze na ishranu organizmima koji žive na dnu kao što su rakovi i školjke, dok hladne zimske mjesece provode na dnu mora tek povremeno izlazeći na površinu udahnuti zrak. Na žalost, činjenica da morske kornjače žive u blizini područja ljudskih aktivnost, čini ovu vrstu ranjivom. Kao posljedica našeg utjecaja njihov broj značajno se smanjuje. Direktiva o staništima Europske Unije glavatu želvu navodi kao prioritet za očuvanje i zaštitu.

Instituta Plavi svijet osnovao je Oporavilište za morske kornjače smješteno u rekreacijskoj zoni Hotela Vespera u Sunčanoj uvali na otoku Lošinju. U suradnji s našim partnerima, gradom Gradom Malim Lošinjem, Turističkom zajednicom grada Malog Lošinja i Jadranka grupom veselimo se dolasku znanstvenika, studenata, volontera, školskih grupa kao i drugih posjetitelja otoka Lošinja u Oporavilište.

Oporavilište za morske kornjače osnovano je kao dio provedbe projekta: „Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET)” kojeg sufinancira Europska Unija IPA Jadranski prekogranični program suradnje. Glavni cilj NETCET projekta je razviti zajedničku strategiju zaštite skupine kitova i morskih kornjača u Jadranu kroz kooridiniranu regionalnu suradnju između 13 partnera  iz  Italije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Slovenije.